Østre Kjærnes Gård | Vansjø | Viken (Østfold)

Alpakka-klipp

I går var dagen for årets alpakka-klipp! Vi både gruer oss og gleder oss til denne dagen. Vi gleder oss fordi det er godt for dyra å få av fiberen når det begynner å bli varmt i været. Det er utrolig spennende å se resultatet av vår fiber-produksjon (vårt mål er å ha en flokk hvor de aller fleste alpakkaene har jevn og meget god score på fiber) og vi tar ut en liten fiberdott av noen av alpakkaene og får de vurdert. Vi gruer oss litt til klippedagen, fordi det er en ganske så stor jobb å forberede og rigge for klipp i alpakkahuset. Så alt annet må settes til side og fokuset må være på dyra som skal klippes. Dyrene må være så tørre som mulig og vi tar vekk bøss, halm og høy så de er så rene som mulig. I år har været vært uforutsigbart, regnskur som kommer og går, varmt og kald, og vi har utsatt klippingen flere ganger. Alpakka-klipp av våte dyr er noe herk! Klippemaskinen går varm og våt fiber (ull) må tørkes. Årets klipper som var Geir fra Killingmo alpakka var ved godt mot og etter 4 timer var 26 dyr klippet! Vi er så fornøyd! Vi har vanligvis Colin Ottery, en alpakkaklipper fra England, men de 2 siste årene så har det ikke vært mulig da det har vært innreiserestriksjoner til Norge. Vi er glade for at vi får klippet dyrene – I Norge så er det bare 3 stk som tar på seg klipping, og når det da er ca 3000 alpakkaer, betyr det mange dyr på hver klipper og veldig mye kjøring i vårt langstrakte land da det er lokalisert alpakkagårder fra sør til nord.

Denne helgen hadde vi overnattingsgjester i ferieleilighetene på gården, som dagen før var deltakere på alpakkavandring og alpakkasafari. De fikk gå tur med alpakkaene og se alpakkaene med fluffy fiber på lørdag for så å se hele alpakkaflokken nyklippet og ikke til å kjenne igjen dagen derpå. Litt stas at de fikk se alpakkaklipperen i full sving.

Lørdag tar vi turen til Bergen og skal levere 5 nyklippa hopper til en nydelig familie på en helt fantastisk plass på Arna. Vi gleder oss med dem og alpakkaene får det så fint. Vi blir i Bergen 1-2 dager og viser håndtering av alpakka og gir så mye informasjon som vi kan videre. De er sikkert like spente som det vi var når vi fikk våre 5 første hopper. Hilsen Fru Alpakka

Legg igjen en beskjed